Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Τον Ιούλιο του 1920

           92 χρόνια πριν, Ιούλιο μήνα, έμπαινε ο ελληνικός στρατός στην Αδριανούπολη, μετά από 559 χρόνια κατοχής και αφού πρωτύτερα για 1900 χρόνια στήριζε τα σύνορα της Δύσης από τους εξ ανατολών εχθρούς και τα σύνορα της Ανατολής από τους εκ Δύσεως.
           Στις 12 Ιουλίου, λοιπόν, του 1920, ημέρα Κυριακή ο ελληνικός στρατός εισέβαλε στην  Αδριανούπολη, καθώς διαπίστωσε ότι ο Τούρκος Τζαφέρ Ταγιάρ που την "υπερασπιζόταν"τράπηκε από την 10η Ιουλίου σε φυγή.
          Από το Καραγάτς, όπου βρισκόταν, έστειλε το πρώτο τηλεγράφημα για τη γνωστοποίηση της απελευθέρωσης της Αδριανούπολης ο τότε Ύπατος Αρμοστής της Θράκης Σαχτούρης. Σ' αυτό μας πληροφορεί ότι ο ελληνικός στρατός εισηλθε ως απελευθερωτής και όχι ως κατακτητής, με τρόπο πολιτισμένο και σεβόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Αδριανούπολης ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος, κάτι που ικανοποίησε τους πάντες.  Ενημερώνει επίσης ότι ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής βρισκόταν στο Καραγάτς ο Βασιλιάς, ο οποίος επρόκειτο την επομένη, Δευτέρα 13 Ιουλίου 1920, να εισέλθει πανηγυρικά στην Αδριανούπολη και, μετά την τέλεση δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα δεχόταν προκρίτους και προέδρους της περιοχής. Παρακάτω παρατίθεται το πρώτο αυτό τηλεγράφημα, όπως το δημοσίευσε η αθηναϊκή εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, στο φύλλο της 15ης Ιουλίου 1920. 


         Το Καραγάτς, βέβαια, ήταν ήδη ελεύθερο από τις 16 Μαΐου 1920, χωρίς μάλιστα να χρειαστούν πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό δηλώνεται και στο άρθρο της ίδιας εφημερίδας στο φύλλο της 17ης Μαΐου 1920, που ακολουθεί.


     

Δ.Κ.