Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ : Ο ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ





Ο Εκπαιδευτικός και Πανεπιστημιακός Χρήστος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αδριανούπολη το 1835.
Παρακολούθησε μαθήματα στην Αστική σχολή και κατόπιν Γυμνάσιο της Αδριανούπολης .
 Σπούδασε φιλοσοφία και παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία, όπου έμεινε από το 1854 έως το 1858.
Δίδαξε στο ελληνικό Γυμνάσιο της Αδριανούπολης, όπου και δώρισε πολλά βιβλία στη βιβλιοθήκη της. Πολλοί επίσης μαθητές του έκαναν το ίδιο αφιερώνοντας τα βιβλία αυτά στη μνήμη του.1
Αργότερα εργάστηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου ταυτόχρονα διηύθυνε, επί τέσσερα χρόνια, και τη λεγόμενη Ελληνεμπορική Σχολή του νησιού.
Το 1878 εξελέγη υφηγητής της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής του Διδασκαλείου Αθηνών, όπου επέδειξε μεταρρυθμιστικό έργο.2
Το 1880 διορίστηκε έκτακτος καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους έγινε τακτικός και, παράλληλα, διορίστηκε διευθυντής στο παιδαγωγικό φροντιστήριο.3
Η συνεισφορά του Χ. Παπαδόπουλου στην εισαγωγή, ανάπτυξη και εξέλιξη της Παιδαγωγικής επιστήμης στην Ελλάδα υπήρξε καθοριστική. Υιοθετεί τις ιδέες του J. F. Herbart και προσπαθεί να τις μετακενώσει στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα. Με τον Χ. Παπαδόπουλο γίνεται το πέρασμα από τις αρχές του Νεοανθρωπισμού στα συστηματικά οργανωμένα στάδια της ερβαρτιανής θεωρίας
Το συγγραφικό έργο του, στο οποίο αναπτύσσει τις φιλοσοφικές του απόψεις, είναι σημαντικό. Σπουδαιότερα έργα του: 1) Μετάφραση της "Γενικής Παιδαγωγικής και Διδακτικής" του καθηγητή της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου της Πράγας G. A. Lindner, την οποία εκδίδει για πρώτη φορά στα 1880, 2) Εμπειρική ψυχολογία (1887), 3)Στοιχεία λογικής (1887) και 4) Περί αφομοιώσεως (1898).
Πέθανε το 1906 στην Αθήνα και με τη διαθήκη του άφησε κληρονόμους του το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τα ορφανοτροφεία Αμαλίειο και Χατζηκώνστα (καθώς κι ένα μεγάλο ποσό στην ελληνική κοινότητα Αδριανουπόλεως).

Γ.Ρ


[1].  Πολλά εξ αυτών ευρίσκονται στη βιβλιοθήκη της Αδριανούπολης του Φ.Σ.Α, στην Νέα Ορεστιάδα.
[2].   Ο  Χ. Παπαδόπουλος στις 27 Απριλίου 1878 διορίζεται υφηγητής της Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα διευθύνει το επί νέων βάσεων ιδρυθέν Διδασκαλείο Αθηνών.
[3].   Στις 17 Σεπτεμβρίου 1880 διορίζεται έκτακτος καθηγητής της Φιλοσοφίας και στις 24 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους επίτιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο, ως διάδοχος του Φ. Ιωάννου. Την 6η Φεβρουαρίου του επόμενου χρόνου διορίζεται τακτικός καθηγητής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου