Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Αγαθάγγελος, ο ανδριανουπολίτης


Γεννήθηκε σε χωριό της Αδριανούπολης στα μέσα του 18ου αι. Εκεί έμαθε και τα πρώτα του γράμματα.
Από σφοδρή επιθυμία πήγε νεαρός στο ΄Αγιο Όρος και εκάρη μοναχός στη Μονή Ιβήρων.
Γύρω στο 1800 έγινε Αρχιμανδρίτης της ελληνικής κοινότητας της Μόσχας.
Το Νοέμβριο του 1815 εξελέγη Μητροπολίτης Βελιγραδίου.
        Τον Αύγουστο του 1825 μετακινήθηκε ως Μητροπολίτης Χαλκηδόνος.
Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1826, αφού ο Πατριάρχης Χρύσανθος καθαιρέθηκε και εξορίστηκε, εξελέγη ο Αγαθάγγελος ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
        Υπήρξε από τους μορφωμένους Πατριάρχες της εποχής του. Μιλούσε ελληνικά, τουρκικά, βουλγαρικά, ρωσικά και γαλλικά. Όμως ατυχείς ενέργειες δικές του ή συνεργατών του, καταρράκωσαν το κύρος του και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, όπως :
1) Το 1827, όταν οπλαρχηγοί της Στερεάς Ελλάδας, με προεξάρχοντα τον Καραϊσκάκη,  ζήτησαν τη μεσολάβησή του στο Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄, για να τους χορηγηθεί αμνηστία. Ο Αγαθάγγελος, κατόπιν εντολής του Σουλτάνου, έστειλε αντιπροσωπεία στον Καποδίστρια, ζητώντας του την υποταγή των επαναστατημένων Ελλήνων με την υπόσχεση ειρήνης και αμνηστείας. Η απάντηση φυσικά ήταν αρνητική, αλλά η ενέργεια αυτή του Πατριάρχη θεωρήθηκε αντεθνική.
2) Επίσης η ανάμειξή του στην εκλογή Πατριάρχη Ιεροσολύμων.
Και τα δύο οδήγησαν τελικά στην καθαίρεσή του από τον Σουλτάνο Μαχμούτ στις 5 Ιουλίου 1830, μετά από αίτηση του συμβουλίου λαϊκών και συνοδικών λόγω των παραπάνω αλλά κυρίως της αυταρχικής διοίκησής του.

       Εξορίστηκε  στην Καισάρεια και κατόπιν στην Αδριανούπολη, όπου και πέθανε το 1832.
Στο πνευματικό του έργο συγκαταλέγονται έξι διατάγματα : 1) το πολύ σημαντικό, της κατασκευής του Αγίου Μύρου (μόνο) υπό του Οικ. Πατριαρχείου (Οκτ.1826), 2) περί προικοδοσιών γάμου (Οκτ.1827), 3) περί ενισχύσεως των νοσοκομείων εκ των προικοδοσιών (Δεκ.1827), 4) περί του μη καταχράσθαι τον εκκλησιαστικόν πλούτον (Αυγ.1828), 5) περί του θείου βαπτίσματος (Σεπ.1828), 6) τακτοποίηση μοναζόντων εις διάφορας μονάς και την ενοποίηση των Μητροπόλεων Κορυτσάς και Πωγωνιανής.
Τέλος βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης, με την υπογραφή του, σώζονται στην βιβλιοθήκη Αδριανουπόλεως του ΦΣΑ.
Γ.Ρ