Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Επίσκοπος Ναζιανζού Ιγνάτιος Σαράφογλου, εξ Αδριανουπόλεως

   Ο Ιωάννης Σαράφογλου, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1739, όμως από το 1743 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αδριανούπολη και φυσικά ό ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του Αδριανουπολίτη, αφού από τεσσάρων ετών μεγάλωσε σ΄αυτήν.

Το 1753 επέλεξε να γίνει μοναχός στο Άγιο Όρος και έλαβε το όνομα Ιγνάτιος. Ένα χρόνο μετά (23-6-1754) έγινε ιεροδιάκονος στην Μονή της Μεγίστης Λαύρας.
Τον επόμενο χρόνο (1755) πηγαίνει για επιπλέον σπουδές στην περίφημο Μπαλάνειο Σχολή Ιωαννίνων. Τα επόμενα χρόνια συνεχίζει τον αγώνα της μόρφωσης έχοντας περίφημους διδασκάλους όπως τον Ασκητή στην Τρίκκη και τον ιερομόναχο Ευγένιο στο Καρπενήσι.
Έντεκα χρόνια μετά, και συγκεκριμένα το 1761, επιστρέφει στην ιδιαίτερή του πατρίδα, όπως ο ίδιος εθεωρούσε την Αδριανούπολη, και χειροτονείται Ιερομόναχος. Το 1764 διορίζεται και ως διδάσκαλος στην Αστική Σχολή της Αδριανούπολης, όπου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μεταδίδει τις γνώσεις του.
Φαίνεται όμως ότι ο αγώνας της μόρφωσης είναι μακρύς και το 1768 ο ίδιος εγγράφεται και φοιτά στην Μεγάλη του Γένους σχολή στην Κωνσταντινούπολη.
Το 1773 γίνεται Πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτου Αθηνών Γρηγορίου και αργότερα του Μητροπολίτου Καισαρείας.
Τελικά από το 1789 ανεδείχθηκε σε Επίσκοπο Ναζιανζού. Όμως μετά από μερικά χρόνια αναγκάσθηκε να αποσυρθεί εφησυχάζων στην πατρίδα του Αδριανούπολη, στην οποία και πέθανε στις 20-6-1818.
Έγραψε τα έργα: 1) Εγχειρίδιο των εν Κωνσταντινουπόλη Αρχιερατευσάντων, από του Αποστόλου Ανδρέα μέχρι του Κυρίλλου του Στ΄(το οποίο και χάθηκε), 2) Χρονολογία ακριβής της Θεία και Ιεράς Γραφής, απ΄της εξώσεως του Αδάμ εκ του παραδείσου μέχρι της κατά σάρκα γεννήσεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, 3) Απομνημονεύματα, 4) Περιηγήσεις της επαρχίας Καισαρείας και Ικονίου, 5) Σύντομος ελληνική γραμματολογία, 6) Η άθλησις του εν Καισαρεία νεομάρτυρος Δημητρίου.
Επίσης στα Θρακικά δημοσιεύθηκε – για πρώτη φορά -  περιγραφή της Αδριανούπολης που συνέγραψε ο ίδιος το 1760, σε χειρόγραφα και διασώθηκε από  του Γ. Λαμπουσιάδη.
Τέλος βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης, με την υπογραφή του, σώζονται στην βιβλιοθήκη Αδριανουπόλεως του ΦΣΑ.


Γ.Ρ