Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ο Γρηγόριος πρώην Αδριανουπόλεως ο Βυζάντιος

μοναχός στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

Στο τέλος Αυγούστου του 1840 πήγε στη Μονή, για να ησυχάσει μετά την αναγκαστική παραίτησή του από Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κάτω από τις πιέσεις των Τούρκων.

Σαράντα μέρες μετά την άφιξή του στη Μονή ήταν παρών στην ανεύρεση και ανάδειξη του λειψάνου του Βατοπαιδινού αγίου Ευδοκίμου, του οποίου το λείψανο βρέθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1840 ευωδιάζον στο κοιμητήριο.

Το 1857 προέστη με εντολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη χειροτονία του βατοπαιδινού προηγουμένου Ιακώβου εις Επίσκοπον Τραϊανουπόλεως, η οποία έγινε στο καθολικό της Μονής.

Αναφέρεται ότι στην πυρκαγιά της δυτικής πτέρυγας το 1860, λίγο πριν κοιμηθεί ο Γρηγόριος πήγε κοντά στη φωτιά και σταυρώνοντάς την με την Αγία Ζώνη αμέσως έσβησε.

          Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο μοναστήρι πλήρωνε με δικά του χρήματα τα έξοδα της αγρυπνίας της Υπαπαντής, για να μνημονεύονται τα συγγενικά του ονόματα στο κτητορικό μνημόσυνο.

          «Κοιμήθηκε» το 1860 και τάφηκε δίπλα στο νότιο χορό του καθολικού της Μονής. Μετά την εκταφή του ιερού του λειψάνου η κάρα σωζόταν μέχρι το 1837 στο καθολικό της Μονής. Μετά χάθηκαν τα ίχνη της.    

          Άφησε μνήμη Αγίου και Θεοφιλούς ανδρός όχι μόνο στη Μονή Βατοπαιδίου αλλά και σ’ όλο το Άγιο Όρος όπου πολλές φορές τον καλούσαν να κάνει χειροτονίες ή να προΐσταται πανηγύρεων των Μονών και Ιερών Σκητών και Κελλιών. 

Από τους συγχρόνους του χαρακτηριζόταν ως άνθρωπος πράος, γλυκύς τους τρόπους, φορέας ειρήνης, αγάπης και ενότητας για την αδελφότητα του Βατοπαιδίου.

          Η παρουσία του στην Μονή Βατοπαιδίου συνέτεινε, ώστε να προβληθεί η τιμή στον αυτάδελφό του, Νεομάρτυρα Θεόδωρο τον Βυζάντιο, στην Μονή με εικόνα, λείψανο και ειδική ακολουθία.

 Ήταν από τους τελευταίους εκπροσώπους του κολλυβαδικού κινήματος.


  Η Αγία Ζώνη της Παναγίας, όπως φυλάσσεται στη Μονή Βατοπαιδίου
Εικόνα με τη φανέρωση της Τιμίας Ζώνης
στον Ευαγγελιστή Θωμά. Δωρεά του Γρηγορίου

Κ.Δ.