Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΜΕΤΟΧΙΑ & ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Ι.Μ. ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ


Η Αδριανούπολη ως πρώην πρωτεύουσα των Οθωμανών (1361-1453) και κατόπιν η πόλη που είχε τα θερινά ανάκτορα των Σουλτάνων ( στη νησίδα που ακόμα φέρει την ονομασία Seray και έχει υπολείμματα των ανακτόρων) είχε μεγάλη οικ. δραστηριότητα και πλούτο.
Η ελληνορθόδοξη κοινότητα διέθετε πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη καθώς ήταν η πολυπληθέστερη, είχε δε σχετική ελευθερία, φυσικά όπως την όριζαν οι Οθωμανοί διοικητές.
Έτσι πολλές μονές ίδρυσαν μετόχια στην πόλη της Αδριανούπολης. έφερναν οστά ή εικόνες για προσκύνηση και μάζευαν ενισχύσεις για τη διατήρηση των μοναστηριών.
Όμως σήμερα δεν υπάρχει κανένα μετόχι, ούτε φυσικά και ελληνορθόδοξος ναός, εκτός των δύο ορθόδοξων ναών (Αγ. Γεωργίου Κιγικίου και Αγ. Κων/νου και Ελένης Κιρισχανέ) που ανήκουν στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως κι έχουν δοθεί, για χρήση, στην βουλγαρική κοινότητα.
Μετά το 1922, όλοι οι υπάρχοντες ελληνορθόδοξοι ναοί κατεδαφίστηκαν.

ΜΕΤΟΧΙΑ
1) Μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας (Αγ.Όρους) ήταν ο Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου.
2) Μετόχι της Μονής Αγ. Αικατερίνης (του Σινά) ήταν ο Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου.
3) Μετόχι του Παναγίου Τάφου (Ιεροσολύμων) ήταν ο Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, ο οποίος κάηκε το 1914.
4) Μετόχι της Μονής Κύκκου (Κύπρου),  το οποίο δεν είχε ναό, αλλά μόνο μία μικρή οικία για τους μοναχούς και βρισκόταν δίπλα στο Γυμνάσιο, ενωμένο με την αυλή του.
 5) Μετόχι της Μονής Φιλοθέου (Αγ.Όρους), που επίσης δεν είχε ναό, αλλά μόνο μία μικρή οικία για τους μοναχούς και βρισκόταν στην ενορία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (κάηκε το 1914) στη δυτική πλευρά των τειχών.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
Στην Μητρόπολη Αδριανουπόλεως δεν υπήρχαν μοναστήρια, καθώς στην ανατολική Θράκη κυριαρχούσε  η περίφημη κι αρχαιοτάτη μοναστική πολιτεία του όρους Γάνος (με σκήτες, καθίσματα και μοναστήρια), που εξαπλωνόταν από την Περίσταση (Sarkoy) στη θρακική ακτή της Προποντίδας (όπου τα 28 χωριά των Γανοχώρων). Η μοναστική αυτή πολιτεία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στα χρόνια του Βυζαντίου, αλλά άρχισε να μαραζώνει μετά την οθωμανική κατάκτηση του 14ου αι,  διατηρήθηκαν δε απομεινάρια της κι έως το 1922.
Στην περιοχή της Αδριανούπολης και στα όρια της επαρχίας Λητίτζης υπήρχε μόνο η Μονή της Λαμπούς, της οποίας ακόμη διασώζεται το καθολικό που ήταν αφιερωμένο στους Άγιους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και βρίσκεται μεταξύ Ιβαΐλοβγκραντ (Ορτάκιου) και Σβίλενγκραντ .

Γ. Ρ

1 σχόλιο:

  1. Το τζαμί Γιλντιρίμ (Yildirim Camii) στο σημερινό άκρο της Αδριανούπολης είναι ελληνορθόδοξος ναός προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου (ή των Αγίων Αποστόλων, δεν θυμάμαι με βεβαιότητα), ο οποίος καταστράφηκε από τους επιδρομείς της Δ' Σταυροφορίας περί το 1203-1204. Κατόπιν, επί οθωμανικής κατάκτησης μετασκευάστηκε στο προαναφερθέν τζαμί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή